Materiaal / Material


De materialen die gebruikt worden voor een Zonnekindpop

Vulwol
De Zonnekindpoppen worden gevuld en gevormd met schone, geplozen schapenwol. Schapenwol is meestal volop verkrijgbaar in mei of juni, de tijd dat de schapen geschoren worden. Boeren bieden dan de wol te koop aan. 

Ondertricot 
Dit is de benaming van het soort tricot dat gebruikt wordt voor het vormen van het onderhoofd. Het is tricot dat naar alle kanten goed rekt. De kleur doet er niet zo veel toe, als deze maar niet doorschijnt door het poppentricot dat straks als tweede laag om het hoofd komt. Naturel bevalt daarom goed.
Er wordt ook ondertricot met meegebreid elastiek verkocht. Probeer zelf of dit je bevalt, de meningen hierover zijn heel verschillend.
Voordat de materialen voor Zonnekindpoppen in de winkel te koop waren, werd tricot van oude t-shirts en dergelijke gebruikt. Dit is minder geschikt gebleken, omdat de rek vaak volkomen uit het tricot verdwenen is. Neem liever nieuw materiaal, dit geeft een veerkrachtig, goed gevormd hoofd. Ook geeft het minder kans op plotselinge gaten en ladders.

Boventricot
Het soort tricot dat we voor de huid van de pop gebruiken wordt poppentricot genoemd. Dit is een 100% katoenen of wollen, dubbelgebreide tricotstof. (Dubbelgebreid wil zeggen: er is geen goede of verkeerde kant.) Het rekbare van dit materiaal heeft overeenkomst met de soepelheid van de menselijke huid. 
TEST: Een lapje van 5 cm in het vierkant mag in de lengte niet meer rekken dan maximaal 1 cm, in de breedte niet meer dan 2½ cm.
Rekt de stof te veel, dan wordt het moeilijk om een goede vorm aan de verschillende delen van de pop te geven.
23
Speciaal gebreide poppentricot in allerlei kleuren is op steeds meer plaatsen verkrijgbaar. Kies tricot in een tint die het levende van de menselijke huid goed uitdrukt. 

Naaigaren

Voor het naaiwerk aan de pop heb je naaigaren nodig in een kleur die goed bij het poppentricot past.Katoenen garen heeft de voorkeur. Het is sterk, splijt niet, en krult niet tijdens het naaien. Zijden garen is ook heel geschikt, maar moeilijk te verkrijgen en vrij duur. De meeste garens die te koop aangeboden worden, zijn polyester garens. Die zijn ook goed te gebruiken.

Afbindgaren
Dit is stevig garen waarmee de hals van het onderhoofd wordt afgebonden. Ook de contouren van het onderhoofd worden hiermee gemaakt. Het best bruikbaar is boekbindersgaren van zuiver linnen. Dit is helaas niet overal verkrijgbaar en vrij duur. Zogenaamd siersteekgaren of speciaal garen om knopen aan mantels te zetten is ook bruikbaar. Neem het afbindgaren in een kleur die niet door het poppentricot heen kan schijnen.
N.B. Vissersgaren en ijzergaren slijten vaak door bij het aantrekken van de knoop. Nylongaren is heel sterk maar houdt de knoop niet vast. Een druppel hobbylijm op de knoop helpt wel, maar geeft kans op vlekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten